Смъртта на опозиционера, яростен критик на руския президент Владимир Путин, и борец

...
Смъртта на опозиционера, яростен критик на руския президент Владимир Путин, и борец
Коментари Харесай

Светът е втрещен от смъртта на Навални

Смъртта на опозиционера, гневен критик на съветския президент Владимир Путин, и борец против корупцията и уредник на огромни антиправителствени митинги Алексей Навални потресе целия свят. Реакциите бяха мигновени и не стопират. 

Според публично изказване на службата Навални се е почувствал зле по време на разходка и е изгубил схващане. На място е пристигнала кола за спешна помощ и медиците са се пробвали да го върнат в схващане, само че той е умрял. 

Навални, който излежаваше 19-годишна присъда по обвинявания в екстремизъм, беше изместен през декември предходната година от затвор във Владимирска област, Централна Русия, в наказателна колония „ със специфичен режим “ (най-високото ниво на сигурност в Русия), намираща се зад Северния полярен кръг. Екипът му разкритикува прехвърлянето му в колонията в град Харп в Ямало-Ненецки самостоятелен окръг на Русия, на към 1900 км североизточно от Москва, като следващ опит да бъде принуден той да мълчи.

♦ Зеленски - Украйна

Руският президент Владимир Путин би трябвало да дава отговор за закононарушенията си, съобщи украинският държавен глава Володимир Зеленски след оповестената гибел в пандиза на съветския опозиционер Алексей Навални, съобщи Франс прес.

„ За мен е явно, че (Алексей Навални) беше погубен като хиляди други, които бяха измъчвани до гибел поради един човек, Путин, който не го е грижа кой ще почине, стига да резервира поста си “, съобщи Зеленски на взаимна конференция с канцлера Олаф Шолц в Берлин.

Заленски добави, че Путин " ще би трябвало да дава отговор за своите закононарушения ".

♦ Москва

Мигновената реакция на страните от НАТО на гибелта на Алексей Навални е саморазобличителна, като те към този момент са подготвени с изводите, без да са изчакали съдебномедицинските експертизи, съобщи в канала си в обществената мрежа " Телеграм " говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от организациите.

" Мигновената реакция на водачите от НАТО на гибелта на Навални под формата на директни обвинявания към Русия е саморазобличителна. Още няма съдебномедицински експертизи, а изводите на Запада към този момент са подготвени ", съобщи Захарова, без да посочи кои тъкмо обвинявания има поради.

♦ Европейски Съюз, Екологичен потенциал, Европейска комисия

Алексей Навални се бореше за полезностите на свободата и демокрацията, написа в " Екс " ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел по мотив новината за кончината на съветския опозиционер.

За своите идеали Навални пожертва най-скъпото. За Европейски Съюз отговорността за неговата трагична гибел е напълно на съветския режим, добавя Мишел.

Той показва съболезнования на фамилията на Навални и на тези, които се борят за народна власт по света в най-мрачните условия. Борците умират, само че битката за независимост в никакъв случай не свършва, показва ръководителят на Европейския съвет.

Светът загуби герой, чиято храброст ще се помни за генерации напред, написа ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола. Ужасена съм от гибелта на Алексей Навални, носителя на премията " Сахаров " на Екологичен потенциал за независимост на мисълта. Русия му взе свободата и живота, само че не съумя да му отнеме достолепието. Битката му за народна власт продължава, прибавя Мецола.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е надълбоко смутена и натъжена от вестта за гибелта на Навални. По нейните думи съветският президент Владимир Путин се опасява най-вече от несъгласието измежду своите сънародници. Това е тъмен мотив да си спомним какво съставляват Путин и неговият режим, прибавя тя. Фон дер Лайен приканва за обединяване в битката за независимост и сигурност за тези, които дръзват да се изправят против авторитаризма.

♦ Приближени до Навални

Леонид Волков, някогашен началник на политическата организация на Алексей Навални, съобщи, че в случай че новината за гибелта на опозиционера се окаже истина, това значи, че съветският президент Владимир Путин го е умъртвил, съобщи Ройтерс.

Волков написа в обществената мрежа " Екс ": " Нямаме съображение да имаме вяра на държавната агитация. Ако това се окаже истина обаче, то няма да е тъй като " Навални е умрял ", а тъй като " Путин го е умъртвил ". Не имам вяра на нито една тяхна дума ".

Блинкън - Съединени американски щати

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи, че в случай че са правилни, съобщенията за гибелта на съветския опозиционен лидер Алексей Навални в затвора изваждат на показ " слабостта и прогнилостта " на построената от президента Владимир Путин система, съобщи Ройтерс.

" На първо място, в случай че тези известия са правилни, то ние сме съпричастни със брачната половинка и фамилията му в тяхната тъга ", сподели Блинкън в Мюнхен. " Извън това, гибелта му в съветски затвор и фиксацията и страхът от един човек ясно демонстрират слабостта и прогнилостта в сърцето на системата, която Путин е построил. Русия е виновна за това. "

" Ще беседваме с многото страни, които са загрижени за Алексей Навални, изключително в случай че се окаже, че тези известия са правилни ", сподели Блинкън.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР